Ničí aj uzdravuje
Čaga je plná vitamínov a minerálov, no hlavne, obsahuje jeden z najsilnejších antioxidantov, enzým superoxiddismutázu (SOD), ktorý dokáže zlikvidovať škodlivé voľné radikály.
SOD sa síce prirodzene vyskytuje v ľudskom tele, vekom sa však jeho produkcia výrazne znižuje. Vtedy je dobré dopĺňať ho, ideálne v prírodnej forme. A najvyššia koncentrácia tohto enzýmu je práve v čage. Paradoxne, je to preto, že sa breza cudzopasnej hube bráni. Strom, napadnutý čagou zaktivizuje svoje obranné mechanizmy, aby ju zničil. Má to však opačný efekt, huba do seba čerpá z brezovej vody a kôry SOD a ďalšie antioxidanty. Doslova ich nasáva a z malej spóry vyrastie do obrovských rozmerov až vo finále strom zahubí. V čage však zostane vysoká koncentrácia liečivých látok.